pizza Łeba

Pizza ( włoski: [ˈpittsa] , neapolitański: [ˈpittsə] ) to danie pochodzenia włoskiego składające się z zazwyczaj okrągłego, płaskiego dna z ciasta na zakwasie pszennym, zwieńczonego pomidorami , serem i często różnymi

innymi składnikami (np. anchois , pieczarki , cebule , oliwki , warzywa , mięso , szynka itp.), które następnie piecze się w wysokiej temperaturze, tradycyjnie w piecu opalanym drewnem . [1]Mała pizza jest czasami nazywana pizzettą . Osoba, która robi pizzę, nazywana jest pizzaiolo .
Pizza
Eq it-na pizza-margherita sep2005 sml.jpg
Pizza Margherita , archetyp pizzy neapolitańskiej
Rodzaj
Podpłomyk
Kurs
Obiad lub kolacja
Miejsce pochodzenia
Włochy
Region lub stan
Kampania ( Neapol )
Temperatura serwowania
Gorąco czy ciepło
Główne składniki
Ciasto, sos (najczęściej pomidorowy ), ser żółty
Wariacje
Calzone , panzerotti , stromboli

Książka kucharska: Pizza Łeba
Media: Pizza

We Włoszech pizza serwowana w restauracji prezentowana jest w kawałkach i jest spożywana za pomocą noża i widelca. [2] [3] W swobodnej oprawie jest jednak krojony na kliny, które można jeść trzymając w dłoni .

Termin pizza został po raz pierwszy odnotowany w X wieku w rękopisie łacińskim z południowowłoskiego miasta Gaeta w Lacjum , na granicy z Kampanią . [4] Nowoczesna pizza została wynaleziona w Neapolu , a danie i jego warianty stały się popularne w wielu krajach. [5] Stała się jedną z najpopularniejszych potraw na świecie i powszechnym produktem fast food w Europie , Ameryce Północnej i Australazji ; dostępne w pizzeriach (restauracjach specjalizujących się w pizzy), restauracjach oferującychKuchnia śródziemnomorska , z dostawą pizzy i jako jedzenie uliczne . [5] Różne firmy spożywcze sprzedają w sklepach spożywczych gotowe pizze, które można zamrozić , a następnie odgrzać w domowym piekarniku . Zobacz też https://melexleba.pl

W 2017 roku światowy rynek pizzy wynosił 128 miliardów dolarów, a w USA 44 miliardy dolarów rozłożonych na 76 000 pizzerii. [6] Ogólnie 13% populacji Stanów Zjednoczonych w wieku 2 lat i powyżej spożywało pizzę każdego dnia. [7]

Associazione Verace Pizza Napoletana (dosł. Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej) to organizacja non-profit założona w 1984 roku z siedzibą w Neapolu, której celem jest promowanie tradycyjnej pizzy neapolitańskiej. [8] W 2009 roku na wniosek Włoch pizza neapolitańska została zarejestrowana w Unii Europejskiej jako danie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność , [9] [10] , a w 2017 roku sztuka jej wytwarzania została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO . . [11]

Raffaele Esposito jest często uważany za ojca nowoczesnej pizzy