Ciasto ciasteczkowe to deser , który składa się z dużego ciasteczka , które piecze się podobnie jak ciasteczka o regularnej wielkości i zwykle jest ozdobione lukrem . [1] Ciastka są przygotowywane z ciasta na ciastka , zazwyczaj poprzez dostosowanie porcji istniejących przepisów na ciastka, aby pasowały do wielkości naczynia używanego do pieczenia. [2] Ciasteczka mogą być pieczone w różnych rozmiarach i podawane i krojone w plasterki, podobnie jak ciasta i placki.
Ciasta piankowe, biszkoptowe lub nieskrócone wyróżniają się dużym udziałem jajek na piankę i/lub białek jajek w stosunku do niewielkiej zawartości cukru i mąki pszennej. [1]
Ciasto piankowe
Ciasto z jedzeniem anioła 2.jpg
Ciasto anielskie to rodzaj ciasta piankowego
Rodzaj
Ciasto
Główne składniki
Mąka , Białka Jaj
Książka kucharska: Ciasto piankowe
Ciasta piankowe to ciastka z bardzo małą (jeśli w ogóle) zawartością tłuszczu , takiego jak masło, olej lub tłuszcz piekarski. Zakwasza się je głównie powietrzem, które jest wbijane w zawarte w nich białka. [2] Różnią się one od ciastek maślanych , które zawierają tłuszcz piekarski oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną do celów zaczynowych. Ciasta piankowe są zazwyczaj przewiewne, lekkie i gąbczaste. [2] zobacz torty na zamówienie warszawa
Po ugotowaniu ciasto i patelnię odwraca się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, aby ostygły w tym samym tempie. [3]
Przykładami ciast piankowych są ciasto anielskie , [4] beza , genoise i szyfon .